Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Základní příjem ano, ale ve výši existenčního minima.

0 0
možnosti
Foto

Proč základní příjem? Nebylo by lepší snížit daně než vybrat od lidí jejich peníze a pak jim z nich trochu vrátit zpátky? Navíc moc nechápu to, že někteří lidé nejsou na peníze a proto by jim ti, kteří na peníze údajně jsou, měli vydělávat na živobytí. Zrušit všechny možné daně a nechat jen jednu sazbu DPH, aby se platila daň ze spotřeby a víc nic. Uvolnit pravidla pro podnikání a zaměstnávání lidí a prospělo by to všem. Ale to je zjevně moc snadné a proto je třeba vymýšlet další složitosti a jiné skopičiny. :-/

1 0
možnosti
Foto

ZP by velmi zjednodušil sociální funkci státu a to ostatní o čem píšete by mělo být samozřejmou součástí změny systému.

Píšete, že by bylo lepší snížit daně, ale vždyť přece to, že vám stát ponechá tu část, která by odpovídala ZP by bylo snížením daní. Jde jen o technické řešení. A v případě, že by se zrušila daň z příjmu, pak byste jen dostala zpátky část daní ze své spotřeby. Můžete namítnout, že je to zbytečná byrokracie, ale to byste byla na omylu. Tím, že by tu částku dostával na svůj účet každý, nebylo by třeba byrokratického aparátu, protože by to zajistil bankovní software.

Samozřejmě můžeme odmítnout zcela sociální systém, ale upřímně - kdo by něco takového prosadil. Nikdo takový není. A systém ZP je mnohem spravedlivější než současný systém a vedl by k posílení zodpovědnosti jednotlivců za svůj život. Nic víc by totiž nikdo od státu nedostal a kdo by chtěl víc musel by pracovat. A i při nastavení na úrovni existenčního minima by drtivá většina chtěla víc.

0 0
možnosti

Trošku autorce nerozumím, je z textu cítit její touha po návratu k socialismu, případně i komunismu a přitom se jí nelíbí celoevropské sociální inženýrství, které jednoznačně směřuje zpět do socialistického rovnostářství.

2 0
možnosti

J31a96r47a 17R76a89n42k

5. 6. 2016 23:49

Omyl, to plus nema byt, pane Strzinku, klikla jsem omylem.

0 0
možnosti

...kde jste ...proboha pojal myšlenku....že když text bude prokládat tučnými větami....bude lepší...???...ujišťuji vás...že se to nedá číst....

2 0
možnosti

ať má základní příjem funkci jakoukoliv si vy (či někdo jiný) vymyslíte, hlavní otázka je: Kde na to vzít? Protože pracujících lidí ubude, sníží sei výběr daní - a stát na to prostě mít nebude. A pokud si peníze "natiskne", jen to urychlí kolaps státu jako takového a nástup nějaké totality. Ovšem i to může být záměrem některých obhájců základního příjmu, kteří mají pocit, že nejlíp vědí, JAK mají lidé žít - a v totlitě je daleko jednodušší jim to nařídit (a kdo se nepodřídí, toho zlikvidovat)

3 0
možnosti
Foto

Kde na to vzít? Máte představu, co nás stojí současný neefektivní systém?

0 0
možnosti
Foto

Je to jako vždy. Dobrá myšlenka, na prvý pohled uskutečnitelná a velmi, velmi líbivá. Všichni kdo chtějí dostávat něco za darmo, musí si uvědomit, že nic takového, jako je zadarmo neexistuje v prostředí omezených zdrojů. Tedy v tom prostředí ve kterém žijeme. I když by se dalo říct, že systém garantovaného příjmu již máme a to ve formě příspěvku hmotné nouze. Dále je třeba si uvědomit, že rozdáním peněz nezvýšíme počet dostupných statků. Pouze dáme lidem možnost aby si od někoho něco koupili bez toho, že by sami vyprodukovali nějakou hodnotu o kterou by zase stáli jiní lidé.

Existuje hodně rozborů pro i proti ale jisté je jedno. Rozdáním peněz všem, nic nezlepšuje. Jen vytvoříme kastu nárokujících si příživníků, které bude muset někdo živit, šatit, a poskytovat jim služby v potřebném rozsahu aniž by oni sami museli pro někoho druhého udělat cokoliv užitečného.

4 0
možnosti
Foto

Mýlíte se. Tu kastu parazitů tu již máme. Tu by nevytvořil systém se ZP. Systém ZP může nahradit ten stávající nepřehledný, drahý a vedoucí k sociálnímu kolapsu. Může tu kastu parazitů značně omezit, Záleží jen na nastavení.

0 0
možnosti

S autorkou lze souhlasit v mírně pozměněné podobě: Základní příjem zajisté urychlí nutný kolaps přebujelého sociálního státu.

3 0
možnosti

D77a51v24i92d 71V37l21k

7. 4. 2016 17:02

Uf to jsem se nadřel než jsem to dočetl. Kde jste přišla na to , že práce ubývá? Většina fabrik hledá lidi! My všichni co Vás tady čteme občas víme paní Poláková, že se Vám stýská po socialismu, ale to se mýlíte, tam museli pracovat všichni. Kdo nepracoval toho zavřeli. Přeji hezký den.

7 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS