Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RM

Blíží se doba velkého občanského napětí a takovýchto názorů bude hodně přibývat. Bude zde otázka základního příjmu, všelijakých názorů na začleňování uprchlíků a možná ještě mnohem šílenějších nápadů. Nejhorší je, že takovéto názory na "spravedlnost a rovnost" mezi lidmi vedly ke vzniku internacionálního socialismu v Rusku a nacionálního socialismu v Německu.

Co s tím? Pokud budeme tyto názory potlačovat budou se tito lidé cítit utlačováni a nakonec přistoupí k převratu ať už ozbrojenému jako v Rusku nebo demokratickému jako v Německu.

Proto je naopak potřeba takovýmto lidem vyjít vstříc. Je potřeba jim dovolit své šílené nápady realizovat. Ale v malém a na sobě. Ať nám ostatním prostě ukážou, že to funguje!

Připomeňme si situaci v Izraeli po 2.ww. Část lidí (třeba se zkušeností z koncetráků) preferovala kolektivismus. Izrael byl před velkým vnitřním rozporem a možná i na prahu občanského sporu, který by přešel v občanskou válku.

Co udělal Izraelská vláda? Podpořila vznik kibuců. Vznikly různé druhy, některé typu našich družstev, někde vyloženě komunity komunistického typu - společné vaření, společná péče děti místo rodin atd... Některé vydržely déle, některé zkrachovaly, některé se později transformovaly na akciovky atd... Ale k žádné občanské válce, ani socialistickému převratu jako u nás nedošlo. Naopak v některých bojích Izraele s vnějším nepřítelem sehráli kibucy docela pozitivní úlohu.

2 0
možnosti
RM

Paní Mileno Poláková sežeňte par desítek nebo set dalších podobně smýšlejících lidí kupte si nějaký statek a začněte budovat svoji ideální společnost. Já (a věřím že i mnoho dalších) budeme bojovat abyste tuto svobodu měla a budeme se co nejvíce snažit, aby Vám do toho nezasahoval stát.

Během několika let se ukáže zda Váš nápad je úspěšný nebo ne. Pokud bude úspěšný, ostatní se k němu budou rádi přidávat. Pokud úspěšný nebude, tak se nestane žádná nová celonárodní katastrofa (jako po 1948), jen pár lidí promrhá svoje prostředky a zkrachuje.

Ukažte nám prakticky, že Váš sociální experiment funguje. Stejně jako dobří vědci před 100 lety zkoušeli spoustu léků na sobě, stejně jako s prvními letadly létali jejich konstruktéři i Vy máte možnost nás přesvědčit svým příkladem.

Ale necpěte nám svoje nápady násilím, to nesnášíme a pokud nám budou nacpány násilím tak je budeme celkem logicky sabotovat, protože se s nimi vnitřně nebudeme ztotožňovat a protože většina z nás má o ideální společnosti zcela jiné představy než Vy!

2 0
možnosti
Foto

Dnes se má dělnická třída lépe než za komunismu. Stačí se jít podívat do některých továren. Dříve dělník chodil do jídelny, která páchal na sto honů mohl. Dnes jde do jídelny, která je prosvětlená má výběr z několik jídel.  Sociální zařízení za dob komunismu a dnes se nedá  srovnat. Dělník  má možnost se neustále vzdělávat pomocí kurzů a tím si zvyšovat plat. Dostává lístky do plavecké haly, do Fit  center, ženy ,dostávají poukázky na kometiku, dostávají příplatek na dovolenou.

0 0
možnosti
RM

R74o82m20a30n 21M86á12c55a

7. 10. 2015 17:27

Specialistka na ekonomii a sociální politiku Milena Poláková. Mzda by teda měla podléhat jakési větší regulaci a měl by z ní být odstraněn princip zásluhovosti... Absolutně se v článku autorky vytrácí, že mzda = cena práce... co takhle, aby zaměstnanec na sobě pracoval, zvýšil svou kvalifikaci, uměl se lépe prodat??? tím jeho cena práce a hodnota pro zaměstnavatele bude vyšší... ale nad tím jaksi neuvažujete... a není to tak, že pokud bychom měli více zaměstnanců, kteří pracují lépe, mají vyšší kvalifikaci apod., tak i naše ekonomika bude konkurenceschopnější? je tedy potřeba ne na sobě pracovat, ale zavést regulace pro zaměstnavatele, aby tedy sociálka nic nedoplácela... já osobně vidím, že toto není proveditelné a spíše vidím druhou cestu, že budeme pracovat sami na sobě a rozvíjet se... a ne volat po jakýchsi socialistických regulací, po kterých voláte...

1 0
možnosti
VH

Jasem asociál: jsem přesvědčen, že sociální dávky na rodinu s jedním dospělým musí být nižší, než je čistá minimální mzda, na rodinu se dvěma dospělými než je 1,6 násobek uvedené částky.  Nižší!!   Minimální mzda není ani vysoká, ani nízká. Vysoké jsou dávky.

   Mimochodem: nejen onen anglický gentleman je živ z našich daní. Jsou z nich živi všichni poživači dávek.  A naše daně jsou vysoké zejména proto, že je málo 'asociálů', zatímco 'sociály' abys vidlemi nabíral (Bohouškem počínaje).

3 0
možnosti
Foto

A pane asociál, neměly by se spíše těmto dávkám, jdoucích z důvodů mnou popsaných do černé díry, vzdalovat mzdy? To je navyšovat mzdy, aby nebyly na úrovni těchto nízkých dávek? Hlavně pane asociál neříkejte, že to nejde, že by se zvýšila nezaměstnanost. To jsou pohádky hodné tak těm asociálům, kteří těmto svým pohádkám až málem sami věří!

0 2
možnosti
Foto

Globální neoliberální kapitalismus je již dnes novou a mnohem intenzivnější formou feudalismu! Proti dnešním iracionálním, naprosto nesouměřitelným majetkovým a z nich plynoucím politickým nerovnostem, byly ty feudální nesrovnatelně menší. Dnešní superproduktivní technologie vylučují stále vyšší procento pracovních sil z pracovního procesu a vytvářejí tlak na stálé snižování mezd a pracovní síla je pauperizována, a trvalou nepotřebností demoralizována. Celý tento vývoj je zaviněn vládnoucí oligarchií vlastníků velkokapitálu a jemu přisluhujících profesionálních politiků. Pokud si toto vládnoucí oligarchie neuvědomí a nenapraví, spěje vývoj ke světové revoluci nepředstavitelných dimenzí.

1 4
možnosti
VH

Ano - a díky tomu se dělnická třída má hůře, než za reálného socialismu. Srovnání dnešní ubohosti 'pracovní síly' s jejím blahobytem na konci osmnáctého a v devatenáctém století srovnání nesnese vůbec.

  Člověče, víte Vy vůbec, že za R-U bylo lidí bez práce až 30 %?

1 0
možnosti
VV

Piste dal, jste ozdobou tohoto blogu, nikde jinde se tak nebavim.

4 0
možnosti
Foto

Ráda vám tu zábavu dopřeji i v budoucnu. Slibuji milý pane Vokoune.

0 0
možnosti
DV

D24a26v83i35d 16V91l90k

7. 10. 2015 15:54

Vy žijte absolutně mimo realitu. V současné době je více než 100 tisíc pracovních míst volných. Každý kdo chce pracovat práci najde. Sociální dávky by měly dostávat pouze Ti, kdo jsou natolik zdravotně hendikepovaní, že pracovat nemůžou, případně matky samoživitelky s více dětmi, kterým chlapi neplatí alimenty. Problémem jsou hlavně lidi, kteří si nasekají tolik exekucí, že pro ně nemá smysl chodit do práce, protože výplata padne na exekuce. Jediné řešení pro ně je sedět na dávkách a dělat načerno, aby exekutoři na peníze neviděli. V celé naší rodině není ani jeden nezaměstnaný a je to jen výchovou, jsme obyčejní lidi od dělníků po učitelku.

Nikdo se nesmí spoléhat na to, že se o něj někdo bude starat. Každý, kdo je zdravý se musí o sebe postarat sám. Jistě je možné zvýšit minimální mzdu a změnit systém exekucí, ale i to má svá velká úskalí. Takže Vašemu článkuRvRvRv

6 0
možnosti
JP

jejdananku, to je ale dlouhe ...

to je asi tak vse, co lze k danemu vytvoru rici.

4 0
možnosti
JT

Tak takovyhle ulet se tu moc casto nevidi.

5 0
možnosti
  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1814x
Jsem žena, které není lhostejno to, jak jsme v ČR hluboko klesli. Jsem přesvědčena o tom, že povinností nás všech je ODSTRANIT neúprosný, nelidský systém, který produkuje války a hladomor, který umožňuje politikům podvádět, na úkor vlastních spoluobčanů… Pokud tak neučiníme, nemáme pak ani právo si na tento již přežitý a nefunkční systém stěžovat! moje již neudržované začátečnické stránky :-) milepola.webgarden.cz/

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené blogy